Wie is Marc Beets (1966)

ik wilde het anders, wilde weg!

.. en ben gegaan. Want het leven is te kort voor Bullsh*t

Sinds de zomer van 2018 woon ik met een aantal vrienden op een landgoed midden in de natuur in de Zuid-Franse Pyreneeën. Weggaan was het gemakkelijke deel. Ik was een jaar daarvoor uit een burn-out gekomen, had net mijn baan opgezegd om met UPSPRING Coaching full swing aan de slag te gaan, mijn ex-vrouw zat in de ziektewet en kreeg ruimte van haar werkgever om te herstellen. Ik heb mijn huis verkocht en we zijn met de kinderen in de auto gestapt. Ik heb geen moment getwijfeld of we dit zouden moeten doen. Ik voelde dat dit de onderstroom was, dat wat zich wil ontvouwen.

Ik neem je hieronder mee in mijn levensreis omdat dat laat zien hoe ik in het leven sta en hoe ik coach/ begeleid. Als je meer wilt weten over mijn werkwijze, klik dan hier.

is dit alles?

We waren al langer een andere vorm van wonen, werken en leven aan het onderzoeken. Het leven in een rijtjeshuis met de dagelijkse druk van woon-werk verkeer, drukke banen, kinderopvang, huishoudelijke taken, etc. stond ons al langer niet aan. Iedereen om ons heen zat in diezelfde tredmolen.

Haasten, hard werken, je best doen en geen tijd hebben ervoer ik als grootste pressie. En altijd 'moest er iets'. Ik wist niet meer hoe ik tot rust kon komen, tijd hebben om niets te doen, met de kinderen te zijn en te genieten. Als ik aan het klimmen was, buiten of in de boulder- of klimhal kwam ik wel tot rust.

Het concept van je dagelijkse leven delen met een grotere groep dan alleen met je eigen gezin en voor elkaar zorgen vonden we al jaren heel aanlokkelijk. Onder andere geïnspireerd door tribes, het idee van 'Extended Family' en de spirituele eco-community Damanhur in Noord-Italië waar ik en later mijn gezin al jaren kwamen.

zinvol werk

Ik voelde jaren voor de verhuizing al dat mijn werk anders moest. Ik onderzocht wat ik wilde betekenen, bijdragen aan ‘de mensheid’ of het grotere geheel en kwam uit op mensen helpen in gaan doen wat goed voor je is en waar je gelukkig van wordt. Door individuen en teams te coachen en trainen. Mijn toenmalige werkgever gaf me de ruimte om dat te ontwikkelen in het bedrijf. Dat gaf me ontspanning omdat ik voelde dat ik deed wat ik echt leuk en zinvol vond. Toen het bedrijf en andere richting op ging, heb ik besloten om full-time met UPSPRING Coaching verder te gaan. Dat gaf nog meer ruimte en weer andere uitdagingen om als ZZP'er de kost te winnen.

Al die jaren ben ik mezelf blijven ontwikkelen, bewuster worden, patronen en overtuigingen opruimen. Meer open staan voor de diepere lagen van wat me beweegt, op emotioneel, mentaal en spiritueel niveau. Om ook daar mijn geluk, innerlijke vrede te vinden. En een grondige coaching opleiding die dat ondersteunde.

luisteren naar de onrust

Maar het bleef knagen. Ons gezin liep niet lekker, mijn relatie met mijn inmiddels ex-vrouw stond onder druk. Hoe je bent en je gedraagt, welke partner je kiest zit voor een groot deel 'in je genen', zogezegd. Je hebt het namelijk onbewust van je ouders geleerd, hun voorbeeld jarenlang gehad. In mijn geval betekent dat je best doen om gezien te worden, 'iemand te zijn' en stressgevoeligheid. Voer voor een burn-out, die ik dan ook gehad heb. Dus toen de kans langs kwam, om met vrienden in Zuid-Frankrijk te gaan wonen, voelde alles in mij dat dit dé kans op en ander leven was en hebben we in een split-second de knoop doorgehakt.

na het weggaan begint het echte werk pas

Of je nu weggaat naar een ander huis, ander werk of je leven omgooit, je neemt jezelf mee. Dus al je angsten, twijfels, overtuigingen, ingesleten patronen. Die komen dan vaak pas echt aan het licht. Ook weer bij mij als coach. Ondanks mijn jarenlange eigen ontwikkeling kwamen deze op subtieler niveau toch weer boven.

Dat betekende ontdekken hoe ik met mijn eigen bedrijf verder zou gaan, de situatie van mijn gezin die veranderde in de groep, je eigen plek zien te vinden. Dat vergt open en dapper naar jezelf kijken en steeds opnieuw bij jezelf te rade gaan wat je denkt, doet en waarom.

Het heeft me zeker een jaar gekost om mijn oude, aangeleerde identiteiten af te werpen en nog een jaar om te ontdekken wie ik dan wel ben.

Voor mijn was dat vechten tegen mijn wantrouwen of ik er wel echt bij hoor, stoppen met checken of ik wel aan de norm (die er niet is) voldeed, ophouden met pleasen en me aanpassen, stoppen met mijn best doen. Stoppen met iemand te zijn van wie ik dacht dat anderen dachten dat ik zo moest zijn. Ik had me dat al jong als overlevingsmechanisme aangeleerd en was gaan denken dat ik dat zelf was. Ik kon me ook niet voorstellen dat ik iets anders kon doen want dat had ik vroeger nooit geleerd. En tegelijkertijd voelde ik wel dat ik het anders wilde maar ik wist niet hoe dan.

Gelukkig trapten mijn vrienden er niet in, als ik dat oude gedrag vertoonde, en nodigde ze me uit om vooral mezelf te zijn. En dat is gelukt. Ik heb mezelf herontdekt.

ik kies voor mijn leven, no matter what

Ik ben all the way gegaan. Mijn moeder zei laatst beschouwend en liefdevol dat ik er veel voor heb moeten laten. Dingen lopen nu eenmaal anders dan je hoopt. Mijn toenmalige vrouw is teruggegaan naar Nederland en heeft de kinderen meegenomen. Vooral dat laatste vond ik heel erg lastig. Een aantal van mijn vrienden spreek ik niet meer sinds ik hier woon en niet meer voor werk heen en weer reis. Ik heb geen auto meer, geen eigen huis. Dat is één manier om ernaar te kijken.

leven in overvloed

Ik zie juist dat ik veel gewonnen heb. Ik heb een kamer in ons ruime huis op een landgoed midden in de bergnatuur, fantastische huisgenoten van alle leeftijden én een leven met veel samen doen, zonder moeten of dwang. Ik ben iedere dag bezig in de natuur of dingen aan het bouwen en onderhouden op ons terrein. De kinderen en ik videobellen iedere week.

Mijn keuze om voor mijn eigen leven te kiezen geeft me meer dan rust alleen. Het is helend. Ik voel me vrij, liefdevol, relaxed en leef zoals ik dat wil. De druk en stress die ik jarenlang voelde is weg.

Dat is omdat ik van alles in mezelf opgelost heb. Ik voel letterlijk het licht, de universele liefde in mij. Als ik me afstem op mijn essentie, mijn lichtwezen, opent de kosmos zich. Ik vertrouw erop dat wat nodig is voor mij en het grotere geheel ontstaat. Aangesloten op de onderstroom van het leven en in verbinding met anderen.

Geluk, zingeving en voldoening zit in je en is niet afhankelijk van omstandigheden of van wat anderen over je denken. Alleen je eigen denken /ego weerhoudt je ervan om het te ervaren, te weten en te voelen. Ik kies er iedere dag opnieuw voor om in vreugde, liefde en licht te leven.

heb ik dan geen issues meer?

Deze keuze maakt mijn leven fundamenteel anders. Had ik dat vroeger op school maar geleerd. En natuurlijk zijn er dingen. Mijn onrust of gedachten over dat ik iets anders zou willen of iets zou willen hebben of meer geld nodig heb, dat ik mijn kinderen of vrienden mis. Door die gedachten in het licht te zetten en me er niet in mee te laten sleuren, kan ik ze met mededogen en compassie bekijken. Vaak is het dat ik nog iets van buiten denk nodig te hebben om me te vervullen. Maar dat is niet zo. Alles zit al in mij, is er al. Dat wil niet zeggen dat ik er niet iets mee doe, maar wordt er niet door gestuurd.

Of het commentaar van iemand over iets dat ik doe. Vroeger had ik me dat persoonlijk aangetrokken. Het zegt vooral iets over hoe die persoon tegen dingen aan kijkt. Dat gaat niet over mij. En ik zou kunnen onderzoeken of hij of zij een punt heeft over hoe ik iets op een andere manier zou kunnen doen. Ik kan nu aanvaarden dat dat ook is wat er is. Zonder me er door van de wijs te laten brengen. Dat soort gedachten en gevoelens bepalen mijn leven niet meer.

alles is er al

De realiteit is dat alles is er al is. In jou. Vrijheid, ruimte, mogelijkheden en liefde.

Diep in je weet je dat dit waar is. Je hoeft het alleen maar te gaan zien en je er mee te verbinden. Ik help je daar bij.

 

     

Impressie van mij. Door Sabine Funneman, Het Juiste Verhaal.