Tel: 0655103734 | Email : mail Marc Beets | login
Vingerwijzen, pesten of een ander de schuld geven van iets maakt je niet echt betrouwbaar. Net voor jezelf en niet voor een ander. Doe jij dat ook wel eens, de schuld buiten jezelf leggen? Een heel menselijke ‘gewoonte’.
Want als jij niet de oorzaak bent of lijkt, dan kun je gewoon doorgaan en hoef je geen verantwoordelijkheid te nemen. Maar dat keert zich uiteindelijk tegen je. Vaak heeft je omgeving al lang door dat er iets mis is met wat je beweert of doet. En soms, als je heel eerlijk bent weet je het eigenlijk zelf ook wel. Je kunt het voelen in je lijf. Het veroorzaakt spanning.
Een situatie kun je in je eentje niet oplossen, behalve door zelf anders te reageren en te kiezen wat voor bijdrage je wilt leveren.
Wat je altijd helemaal zelf kunt doen is niet meer de schuld aan het systeem, andere mensen, de omstandigheden of wat dan ook geven. Maar voor jezelf gaan staan. Doen wat goed voelt en goed is. Je bent namelijk 100 % verantwoordelijk voor je eigen gedrag en reacties. In elke situatie heb je een keuze: doe ik het goede, juiste of iets moedwillig en bewust ‘fout’. Bijvoorbeeld door te jokken, of mee te huilen met de wolven.
Ik, en alleen ik, ben 100% verantwoordelijk voor mijn gedrag
Soms is het lastiger te beseffen dat je een vrije keuze hebt, bijvoorbeeld wanneer je getriggert wordt. Dan roept een gebeurtenis een automatische reactie op die je jezelf heel vroeger aangeleerd hebt. Die is zo ingesleten en zo snel dat je het meestal pas merkt als je de reactie of het gedrag al aan het doen bent. Bijvoorbeeld arrogant reageren, je groter voordoen dan je bent, je terugtrekken, of omdat je ergens bij wilt horen meelachen bij kwetsende opmerkingen. Meestal werken die verouderde reactiepatronen niet meer of belemmeren ze je in wat je werkelijk wilt doen of bereiken.
Weet: die automatische piloot stoppen is te trainen. Sowieso als je merkt dat je in dat automatische oude gedrag zit kun je de beslissing nemen om er mee te stoppen.
Het werkt volgens de trits: herkennen, erkennen en kiezen.
Herkennen: merk iedere keer opnieuw op als je het doet. Je zult daardoor steeds eerder herkennen wanneer je getriggert wordt. Triggers leveren negatieve of verdedigende gevoelens en (meestal) heftige gedachten op. Waas er je bewust van.
Erkennen: besef dat dit iets is wat je niet bewust doet, maar wel nu doet. Erken dat dit op dit moment zo in je werkt.
Kiezen: als je weet dat je de automatische reactie hebt of erin dreigt te vallen, sta dan bewust stil en kies of je daadwerkelijk zo wilt reageren, zo wilt zijn. Als het antwoord ‘nee’ is, dan kun je kiezen wat je wel wilt doen, wat wel passend is in de situatie en de dingen waar je voor staat.
Bedenkt dat, net als bij het aanleren van een nieuwe sport, een nieuwe beweging of taal, het lastig zal zijn en nog duizend keer fout kan gaan. Maar: “Übung macht den Meister”, in goed Duits. Dus met veel bewustzijn, aandacht en geduld zal het steeds beter gaan. Totdat je de situatie herkent voordat de trigger afgaat en je vrij bent om te handelen zoals je wel wilt.
Nog een gouden tip: als het mis ging, wees dan niet boos of teleurgesteld op jezelf. Het hoort er gewoon bij. Als je namelijk wel in negatieve gedachten over jezelf gaat, dan zit je eigenlijk weer in hetzelfde stuk dat je wilt veranderen. Dan versterk je de negatieve gedachten over jezelf, de situatie of mensen en geef je voedingsbodem aan je automatische reactiepatronen. Dus haal je schouders op of lach er om en kies opnieuw wat je wel wilt.
Laat je me weten of het je lukt?
Ik wens je veel succes én ik wens je een fijne dag, want of het je nu wel of niet gelukt is om uit je automatische reactie te blijven, een fijne dag kun je altijd hebben.
Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…
Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…
Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…
Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…
De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…
Connect hier met me op Linkedin en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en mijn blogs
Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut…
Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met…
Stappen zetten naar echt jezelf zijn en je persoonlijke of zielsmissie volgen vergt lef, durf en doorzettingsvermogen. Daar is goede begeleiding bij nodig. Die bied ik je.