Hoe moe ben jij eigenlijk?

Sep 30, 2023 -- Posted by : marc

Als jij jezelf steeds uit bed moet slepen, moe aan het werk gaat, en bekaf of futloos thuiskomt, dan is er wel iets aan de hand.

Het is echt niet normaal. Maak jezelf en je omgeving niets wijs.

Herken je een aantal van deze symptomen?

❌ Je staat moe op

❌ Je slaapt slecht en rust niet meer uit

❌ Je hebt geen zin in wat dan ook

❌ Je kunt je slecht concentreren

❌ Je bent snel afgeleid

❌ Je snackt te veel en gaat meer binche watchen

❌ Ook je sport, waar je zo veel aan hebt, laat je steeds vaker schieten

❌ Je reageert kortaf naar je collega’s en geliefden

❌ Je zou het liefst ergens in een hoekje gaan zitten (en huilen)

Let op:

  • Je auto-immuunsysteem holt nu achteruit waardoor je vatbaarder wordt voor (infectie-) ziektes en je nog minder energie hebt.
  • Je hersenen, specifiek je ‘reken -en regelcentrum’: je pre-frontale cortex, moeten extra hard werken omdat ze overbelast zijn.

Ach, het valt allemaal wel mee!

Dat denk je, maar, nee dat is niet zo.

Want ondanks dat je denkt dat het wel meevalt, moet ik je waarschuwen: je hebt wel degelijk last van stress en bent waarschijnlijk al oververmoeid. Dat is gevaarlijk want daarmee ben je gevoeliger voor een burn-out of depressie.

Maar je zit waarschijnlijk nog in de ontkenning, omdat toegeven dat je stress hebt of je (langdurig) ziekmelden betekent dat je gefaald hebt. Dat je gezichtsverlies zal lijden. Daarom durf je mogelijk nog niet te erkennen en te zien dat je over je grens gegaan bent.

Je vergoelijkt het misschien zoals: “Dat kan ik mijn collega’s niet aandoen, het is al zo druk”. Of: “Ik doe gewoon straks wel wat rustiger aan, als deze opdracht/ dit project/ deze klus voorbij is”

Maar, het wordt alleen maar erger als je zo doorgaat. Totdat je lijf of je hersenen aan de noodrem trekken en je -soms letterlijk- ineenstort. Want er is altijd meer te doen.

Wanneer ga jij wel wat anders doen?

Moet je instorten, een burn-out krijgen of ziek worden -of je relatie stuk laten lopen- voordat je daadwerkelijk je leven en werk anders gaat inrichten?

Als je het niet zo ver wilt laten komen, stop dan met wat je aan het doen bent. Een lang weekeind weg of vakantie gaat je niet meer helpen.

Je moet echt aan de bak.

Je kunt natuurlijk wachten tot je in een burn-out komt, maar hopelijk kun je die voorkomen.

Wat dan wel?

Je zult moeten her-prioriteren.

1️⃣ zet jouw eigen fysieke en emotioneel-mentale gezondheid op 1. Dat betekent stoppen met de roofbouw die je pleegt. Drastische beslissingen nemen en niet meer doormodderen.

2️⃣ Stop tijdelijk met werken, ga volledig tot rust komen. Meld je eventueel ziek als dat nodig is. Dat kan enkele weken of langer duren, afhankelijk hoe het écht met je is. (zie prioriteit 1)

3️⃣ Ga goed voor je energie zorgen. Je batterij uit het rood halen en zo ver opladen dat die bijna vol zit. Minder prikkels, minder en vooral anders werken, meer rust, gezonder eten.

Dat vergt tijd en goede begeleiding

Zoek dus vooral goede begeleiding, bijvoorbeeld bij mij, iemand die je spiegelt en die vragen stelt waarmee je meer inzicht krijgt en kunt veranderen. Een coach die je helpt om uit het oude te komen en jouw nieuwe weg in te slaan.

✅ Werk aan je belemmeringen: de overtuigingen, patronen, gewoontes en dat gedrag waardoor je overbelast bent geraakt. Anders is het wachten op de volgende keer.

✅ Ontwikkel nieuwe routines en gewoonten die wel helpend zijn.

✅ Stop met alle zaken die niet passend zijn en je te veel energie kosten. Dingen die je doet om anderen te pleasen, aandacht te krijgen, om er bij te horen of 'omdat dat nu eenmaal zo moet/ zo hoort'.

✅ Bouw je werk en leven zo op dat het goed is voor jou. Precies bij jou past. Zodat je weer lol krijgt, goed in je vel zit en gelukkig wordt.

Het kan echt: Je werk en leven kan meer dan leuk worden

Het kan. Ik heb het ook gedaan. Ben door mijn burn-out gegaan en er beter uitgekomen dan dat ik er in ging. Ook daarna heb ik talloze obstakels overwonnen en ben ik meer mezelf dan ooit. Mijn leven is nu goed, ik voel me gelukkig en mijn leven is fijn.

Ik coach en train al meer dan 15 jaar, zoals je ook in mijn bio kunt lezen bij Over mij en heb meerdere dingen meegemaakt. Ik snap dus waar jij doorheen gaat en kan je professioneel helpen.

 

Alles wat het vergt is een interne beslissing van jou

Wat is voor jou het allerbelangrijkste? Als jij en jouw gezondheid inderdaad de hoogste prioriteit worden, dan kan ik je helpen.

Want je doet het zelf, maar je hoeft het niet alleen te doen.

 

Stuur me een bericht en we kijken samen wat het beste voor jou is.

 

🔹UPSPRING Coaching🔹Nooit meer een BURN-OUT🔹meer VRIJHEID🔹leven en werken vanuit ZINGEVING🔹VREUGDE, geluksgevoel, (levens) energie 🔹

💬 Ik begeleid met name (Technische) Professionals, (Project) Managers, Risicomanagers, Projectbeheersers, ZZP’ers/ Ondernemers om hun werk en leven anders te leiden. Zoals dat goed is voor henzelf, hun geliefden en omgeving.

💬 Meer weten? Neem contact met me op. Dan onderzoeken we samen hoe jij het beste geholpen kunt worden.

 

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…