Tel: 0655103734 | Email : mail Marc Beets | login
Zelf heb ik deze succesfactoren regelmatig toegepast om mijn leven en werk vorm te geven, zodat ik nu heel bewust mijn droomleven leef. Ik doe het werk dat ik fantastisch vind en woon op een manier en plek die helemaal bij mij past. Dat vergt wel offers, maar geeft nog veel meer voldoening.
Ik ben in mezelf gelukkig, doordat ik niet langer al mijn gedachten, oordelen en overtuigingen geloof. Om die af te leren en mijn geluksgevoel te leren koesteren heb ik deze stappen zelf ook gevolgd. Nu help ik mijn coachklanten om deze stappen te zetten zodat zij ook een gelukkiger leven gaan leiden. Hieronder zijn ze. Als kerstkadeautje kun je nog een gratis stappenplan voor je eigen verandering krijgen.
Je oude gewoonten afleren en doorbreken vergen moed, vastberadenheid en doorzettingsvermogen. Met een plan en de juiste motivatie kun je jouw doel gemakkelijker bereiken. De valkuil is dat je ‘zo maar wat’ doet, zonder na te denken over wat je waarom en hoe je wilt bereiken. Dan zakt je aandacht en motivatie snel weer weg en bereik je niet jouw gewenste verandering. Schrijf een plan van wat je wilt doen, waarom en hoe je de verandering realiseert. Kijk je plan wekelijks/maandelijks in. Dan herken je beter wanneer je jouw gewenste nieuwe gedrag hebt toegepast. Succes versterkt je motivatie om door te gaan. Wil je een plan ontvangen waar je zelf mee kunt werken? Mail dan naar welcome (at) upspring-coaching.nl ovv. “Stappenplan” of volg deze link.
Wil je jouw slechte, vervelende of nare gewoontes veranderen of loslaten? Dan kun je het beste je aandacht richten op je nieuwe gewoonte of gedrag. Dat helpt je om verder te komen. De valkuil is dat je je richt op het stoppen met de oude routines. Daarmee blijf je gefocust op wat je niet wilt, namelijk de oude gewoonte. Oude gewoontes afleren werkt veel beter door een alternatief te bedenken en een nieuwe gewoonte te creëren. Als je ontdekt dat je (weer) in je oude gewoonte terugvalt, hoef je alleen je te herinneren wat je wel wilt, en dat te gaan doen. Door je aandacht op je nieuwe gewenste gewoonte te richten, creëer je kleine successen die elkaar versterken en krijg je moed om door te zetten.
Veranderen van gedrag doe je stap voor stap, gewoonte per gewoonte. Zet je focus op dat wat je wilt veranderen in je dagelijkse handelen. Dan herken je sneller wanneer je de kans hebt om je nieuwe gedrag in te zetten en te oefenen. De valkuil is multitasken. Bijvoorbeeld door tegelijkertijd te willen stoppen met roken en nagelbijten en ook nog eens gezonder te willen eten. Dat kost veel aandacht en energie. De ervaring leert dat een gewoonte inbedden tijd kost voordat het een routine is. Door je verdeelde aandacht gaat het je niet lukken om te veranderen en krijg je innerlijke weerstand en stress. En haak je af. Focus je daarom op één enkele gewoonte. Doe dat net zo lang totdat het een automatisme wordt. Meestal is gedrag veranderd na 21 dagen. Geniet van je succes en kies dan je volgende gedragsverandering.
Met de juiste motivatie is het stukken gemakkelijker om een ingesleten patroon aan te pakken. Moet je veranderen van gedrag? Of wil jijzelf graag wat aan je gedrag doen? Het verschil tussen beiden bepaalt je slagingskans. Bedenk daarom voor jezelf een goede en geldige redenen waarom je je oude gewoonte wilt afleren of loslaten. Ontbreekt de motivatie? Dan loop je het gevaar dat je bij de minste tegenslag stopt met je nieuwe, goede gewoonte. Verander daarom altijd en alleen voor jezelf. Zodat jij weet waarvoor je het doet. Dat versterkt je motivatie.
Gedrag veranderen is een nieuwe routine maken en de oude tegelijkertijd afleren. Heel veel dingen die je in je dagelijkse leven doet zijn pure routine of onbewuste gewoonten. Opstaan, je wassen, tandenpoetsen, naar je werk rijden, enzovoort. Ook slechte gewoontes zijn vaak handelingen die je op de automatische piloot doet. Die sigaret bij je kop koffie, dat koekje bij de thee en een snelle hap halen op de hoek. Wil je deze of een andere gewoonte afleren? Realiseer je dan dat routines sterk zijn en je op elk moment van de dag op de proef kunnen stellen. Wees daarop voorbereid. Leer allereerst bewust te worden van wat je denkt en doet. Daarmee worden de onbewuste gewoonten bewust. Dat kun je door met meer aandacht door de dag heen te observeren wat voor gedachten je hebt en wat je doet. Dan kun je gaan herkennen wat deze oude gewoonte/gedrag triggert. Want als je het in jezelf ziet gebeuren, kun je bewust kiezen om iets anders te gaan doen. Maak een top 5 lijst met situaties of aanleidingen en alternatieven die je kunt doen als je weer in je oude gewoonte dreigt te vervallen. Op deze manier merk je steeds sneller op wanneer je in de oude gewoonte dreigt te vallen en kun je bewust kiezen voor nieuw gedrag.
Gedragsverandering betekent controle nemen over je eigen handelen. Zelf de verantwoordelijkheid dragen voor hoe je denkt en wat je wel of niet doet. Ben je ervan overtuigd dat je niet kunt veranderen van gedrag? Denk je: het lukt toch niet? Je negatieve of zelfs fatalistische houding belemmeren je om met je oude gewoonte te breken. Dan slaag je zeker niet. Benader het vanuit de positieve kant. Dan bereik je veel meer. Geloof in jezelf en wat je kunt. Het leven hangt niet van toevalligheden aan elkaar. Neem de touwtjes in handen. En iedere keer dat je toch in de oude gewoonte bent gegaan, kun je er even om lachen en er uit gaan. Want je hebt ieder moment de kans om voor ander gedrag te kiezen. Geef jezelf de ruimte om te leren. Dat haalt de druk er af. Als je weer op het juiste spoor bent, geef jezelf dan een schouderklopje. Zo veel en zo vaak mogelijk. Want succes creëert succes.
Je komt jezelf tegen als je wilt veranderen. De onderliggende patronen, gewoonten en overtuigingen kunnen je onbewust belemmeren om je anders te gedragen. Als dat zo is, zie het dan als een kans. De kans om oude belemmeringen op te ruimen. Zodat je een betere versie van jezelf wordt. Gelukkiger en gezonder. De periode van kerst en oud-en-nieuw zijn uitermate geschikt voor bezinning en rust én om een nieuwe start te maken. Ik gebruik deze periode zelf ook als kick-start voor het nieuwe jaar. Lees het hier.
Onder de oppervlakte van je gedrag zitten de echte uitdagingen om te veranderen. Zelfonderzoek helpt je hierbij, eventueel begeleid door een coach. Dat weet ik uit ervaring bij mijn coachees en bij mijzelf. Wil jij een stappenplan kunnen maken, mail dan naar welcome (at) upspring-coaching.nl ovv. “Stappenplan” voor een gratis stappenplan hulp, of volg deze link.
Meer weten of heb je hulp nodig bij je verandering? Kijk op www.upspring-coaching.nl
Ik wens je fijne feestdagen en veel inspiratie.
Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…
Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…
Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…
Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…
Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…
Connect hier met me op Linkedin en blijf op de hoogte van het laatste nieuws en mijn blogs
Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die…
Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat…
Stappen zetten naar echt jezelf zijn en je persoonlijke of zielsmissie volgen vergt lef, durf en doorzettingsvermogen. Daar is goede begeleiding bij nodig. Die bied ik je.