Gun jezelf het beste in het leven

Mar 27, 2022 -- Posted by : marc

Zorg jij goed voor jezelf? Ik inmiddels wel.

Een private jet, cabrio sportauto voor in het weekeinde, designmeubelen, merkkleding, kasjmier maatpakken, 4x per jaar ver weg op vakantie.
 

Daar heb ik het allemaal niet over. Ik bedoel dat je doet in je leven waar je gelukkig van wordt, waar je energie van krijgt, van ‘aan’ gaat. Met mensen om je heen die van je houden, je accepteren zoals je bent. In een omgeving die je fijn vindt.

Betekent meer spullen ook meer geluk?

De meesten van ons denken nog steeds dat de auto, meubels, etc je helpen gelukkig te worden. Maar zo werkt het niet. Want als je dat allemaal hebt ben je dan ineens wel gelukkig? Volgens mij niet. Anders zouden de ‘rijken’ al lang gestopt zijn met nog meer geld vergaren en koste van anderen, de natuur en de samenleving. Dan waren ze allemaal heel gelukkig geweest en hadden ze hun geluk en rijkdom gedeeld. Maar dat doen de meesten niet, die gaan maar door om hun geluk van buiten te halen.

Doorwerken en je best doen tot je erbij neervalt. Of totdat je een burn-out krijgt, zoals ik gedaan heb.

Wat dan wel?

Hoe kun je dan goed voor jezelf zorgen en gelukkig zijn zonder al die luxueuze -en vaak overbodige- zaken? Het kan anders. Wat ik hieronder schrijf is waar ik achter gekomen ben. De lessen die ik geleerd heb en nog steeds, op dieper niveau, te leren heb.

1. Je bent wat/hoe je denkt

Hoe je over dingen, mensen en situaties denkt en waar je van overtuigd bent, bepaalt hoe jij je voelt. De ene mens reageert anders dan de andere. Dat zit in jouzelf. Dat is als het ware hoe je geprogrammeerd bent. Als kind leer je alles al aan: al je patronen, overtuigingen, gevoelens en gedachten over dingen zijn dan al gevormd. Zonder dat je dat weet. Je gedachten bepalen je reactie en hoe je je voelt. Als ik me, bijvoorbeeld, druk maak omdat iemand niet doet wat ik wil, dan voel ik me minder goed dan als ik me daar niet druk over maak. Wat je over iets of iemand denkt is dus heel bepalend voor je eigen gevoel. Probeer maar eens te herkennen wanneer je je niet goed voelt, waar dat door komt. En realiseer je dan dat dit je automatische reactie of gedrag is in die situatie. Als je dat herkent, kun je ervoor kiezen om iets anders te doen en je anders te voelen. Je niet door die gedachten te laten bepalen. Niet vechten tegen een situatie die er toch al is, maar voelen en denken wat je wel zou willen.

2. Goed voor jezelf zorgen

De meeste mensen doen gewoon wat er van ze verwacht wordt. Van je ouders, je collega’s, je vrienden. Omdat dat nu eenmaal zo hoort, omdat je erbij wilt horen. Maar, is dat wat goed voor je is? Wat je verlangt? Denk eens na over de grootste energievreters in je dagelijkse leven. Zijn daar dingen bij die je niet meer zou willen doen of op een andere manier? Ga dat dan veranderen. Als het werk is, bespreek het dan. Zeg bijvoorbeeld: Hier krijg ik echt geen energie van, ik begrijp dat dit gebeuren moet, maar wil je meedenken of het anders kan, of dat iemand anders dit kan doen? Dan kan ik dit en dat doen, waar ik wel energie van krijg.” Je zult verbaasd staan van wat er wel mogelijk is.

3. Je missie herontdekken

Zit je vast in een baan die je niet leuk vindt, verspeel je je vrije tijd met hele avonden bankhangen of met mensen uitgaan die je niets brengen? Doe je maar gewoon wat anderen denken dat je moet doen? Geen wonder dat je je niet goed voelt. Doen waar je van 'aan' gaat of waarvoor je hier op aarde bent geeft zo veel energie! De oplossing: ontdek wat dat is, je missie, purpose, hoe je het ook noemen wilt. En ga die volgen. Dan merk je meteen dat je meer energie krijgt. Stel jezelf bijvoorbeeld de volgende vragen: waar krijg ik energie van? Waar word ik heel erg enthousiast van? Waar wil ik aan bijdragen? En ga dat verder onderzoeken en in gang zetten.

4. Gewoon gaan doen

Sommige dingen ‘moeten’ nu eenmaal gebeuren. Als je baby’s luier vol zit, zal je een schone om moeten doen. Als je je huis niet schoonmaakt, dan wordt het een rommel. Je kunt daar geen zin in hebben of het lastig vinden of denken dat een ander dat moet doen. De crux is dat die gedachten maken dat je je niet goed voelt. Niet de klus zelf. Je kunt het ook 'gewoon' doen. Met plezier in jezelf. Niet overal iets van vinden. Dan voel je je veel beter. Zet bijvoorbeeld een lekker muziekje op als je de wc schoonmaakt zodat je dat swingend doet. Ben er met je aandacht helemaal bij, zonder er iets van te vinden.

5. Geluk zit in jezelf.

Je hebt al die spullen niet nodig om gelukkig te zijn. Gandhi is één van mijn voorbeelden in. Hij was en bleef liefdevol naar zichzelf en iedereen om hem heen, ook toen hij in de gevangenis zat. Regelmatig moest het regime zijn bewakers wisselen, omdat hij zijn eten met ze deelde en hen liefdevol behandelde. Zo ook sommige mensen die de vernietigingskampen overleefd hebben. Die zijn ook liefdevol in plaats van dat ze boos zijn of zich gekwetst of slachtoffer voelen. Zij voelen het geluk in zichzelf, zonder dat omstandigheden van buiten daar invloed op hebben.

Denk zelf maar eens aan een moment of periode dat jij je heel gelukkig of blij voelde. Haal dat maar helemaal voor de geest. Leef je in. Voel wat je toen voelde. Dat zit in jou. Dat gevoel is meer dan alleen de herinnering, dat kun je zelf opwekken. Probeer maar eens.

vind jouw mix

Gelukkig worden en zingeving voelen is een persoonlijke mix van onder andere deze bovenstaande manieren om te focussen. Het is zeker de moeite waard om uit te vinden hoe dat voor jou werkt en hoe jij jouw leven en werk zo kunt gaan leiden dat je gelukkig bent. Want gelukkig zijn, is je natuurlijke staat van zijn.

Heb een fijne dag! Want hoe je leven er ook uitziet, een fijne dag kun je altijd hebben.

 

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…