Heb je de laatste mop al gehoord?

May 27, 2022 -- Posted by : marc

Over die bijeenkomst met veel CEO’s, rijken en politici?

De meesten kwamen in hun privéjets naar Davos en er reden nog meer SUV's en limo's naar een conferentie waar ze praten over de noodzaak om de CO2 uitstoot terug te dringen. Niet die van de vervuilende industrie of van de luchtvaart, maar die van het klootjesvolk. Van jou en mij dus.

Wibocri's en machtswellust

In 1985 al noemde Van Kooten en De Bie dit soort mensen Wibocri's. 'Witte Boorden Criminelen'. Volgens mij zijn dat er sindsdien alleen maar meer en is het ook zichtbaarder geworden.

Macht corrumpeert is een oud gezegde. Macht zorgt ook voor afscheiding. Afscheiding van de verbinding met je hart, je drive, datgene waar je het allemaal voor doet. 

Het is niet eenzaam aan de top, mensen maken het zelf eenzaam aan de top. 

Leven in angst

En dan komt er angst. Angst om alles kwijt te raken, angst om er niet meer bij te horen. Misschien zijn sommige leiders daarom zo ’van God los’. Doen ze er daarom alles aan om onze stemmen niet te horen, omdat ze bang zijn alles te verliezen. Wantrouwen ze de adviezen en de inbreng van de burgers / klanten / werknemers. Doen ze daarom al die dingen om een gevoel van controle te hebben. En laten ze daarom al die high-tech oplossingen uitrollen met EU-ID, bank, medische gegevens, carbon credits en straks gezichtsherkenning, maatschappelijke credit-punten en meer controle mechanismen. Gevoed door de tech-, social media bedrijven, banken, verzekeraars en multinationals. 

De meeste politici doen slaaf mee, want die willen er -hoogstwaarschijnlijk- ook bij horen en zijn mogelijk net zo bang om er hun baan / aanzien / macht te verliezen. En op zo'n conferentie kun je even zonder oppositie onder ‘gelijkgestemden’ zijn.

Hoe druk maak jij je?

Drukker dan wat ik nu schrijf maak ik me er in ieder geval niet om. Want na de WEF Summit in Davos is de WHO in Geneve aan de beurt. Het hele circus gaat gewoon door. Ik schud af en toe in stijgende verbazing meewarig mijn hoofd en ga weer van mijn leven genieten. En ik heb de droom dat hoe ik leef ook meer mensen aanspreekt.

Het kan vast anders

Politici, overheden en bedrijfsleven dat niet greenwasht of voor eigen gewin gaat, maar zich inzet om -samen met ons- op een ecologisch en sociale verantwoorde manier de samenleving op orde te brengen. De aarde, ons thuis, te beschermen. Zonder overbodige productie, zonder gifstoffen, vrij van microplastics, zonder kinderarbeid.

De biodiversiteit omhoog brengen en versterken ipv afbreken. Iedereen vrije toegang geven tot schoon water, medische zorg, nutriëntenrijke voeding, huisvesting, basisinkomen in een veilige en liefdevolle omgeving. 

Scholing die helpt om zelf na te denken, samen te werken, je ware zelf te ontdekken en je talenten te ontwikkelen. 

‘Arbeid’ waarin mensen stressvrij werken aan dingen die nuttig zijn in een team dat elkaar verterkt en aanmoedigt, ondersteunt. 

Zorg die preventief is, het menszijn en gelukkig zijn bevordert. In een samenleving waarin je niet ziek wordt. En als dat dan toch gebeurt, dat er geen wachtlijsten zijn maar dat je professioneel geholpen wordt met voldoende handen aan het bed.

Een WEF bijeenkomst in Davos die gebruikt wordt om niet de volgende bonus te meten maar te meten: hoe ver ben jij met de bescherming van de aarde? En wat kan ik van jullie leren? 

Misschien maakt juist dit me wel een wappie, woke of conspiracy volger. Ik weet het niet en het maakt me niet uit. 

Kiezen voor geluk

Ik realiseer me namelijk dagelijks wat een fantastisch leven ik heb en ga ik snel verder met genieten. Vandaag heb ik bijvoorbeeld een paar bomen uit ons eigen bos omgehakt om een pergola te maken. Ik ben blij dat ik vrij ben, me gelukkig voel en niet vanuit wantrouwen maar vanuit liefde leef. Dingen doe die goed zijn voor de aarde, het leven en de rest.

Ik gun het je

Ik gun jou ook dat liefde en geluk(-kig zijn) je leven beheerst en niet de gebeurtenissen in Davos of andere zaken waar je je moedeloos of ellendig van kunt gaan voelen. Het is jouw keuze waar je je op wilt focussen. Ieder moment opnieuw. Want geluk zit van binnen. Je verbinding met je ziel, essentie, of je licht of het goddelijke. Hoe je het noemen wilt.

Ik heb mijn keuze in ieder geval gemaakt! En jij?

Ik wens je een fijne dag, want wappie of niet, gelukkig of niet, een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…