Krijg jij wel eens een koude douche?

Jun 29, 2022 -- Posted by : marc

Ik neem er bij ons zwembad regelmatig eentje

Een koude douche staat voor een tegenvaller. Als je ergens op gerekend had, of op hoopt en het is niet zoals je verwacht. Daar zit meteen de crux, het gaat over verwachtingen. Want verwachtingen zeggen alles over jou en niets over de werkelijkheid.

Iedereen heeft verwachtingen

Je ontkomt bijna niet aan het hebben van verwachtingen. Dan moet je wel heel alert zijn, heel erg bewust. Mij lukt het steeds beter om weinig verwachtingen te hebben, maar vaak ook niet. Dan heb ik ideeën over hoe iets zal zijn of hoop ik dat iets zal gebeuren of op een bepaalde manier zal uitpakken. Helemaal niets mis mee natuurlijk. Als je er maar niet aan gehecht bent. Want de combinatie van verwachting en gehechtheid aan de uitkomst zorgt voor de teleurstelling. De koude douche. 

Je verwachtingen komen voort uit normen en waarden, je oordelen, eigen patronen en je gedrag. Allemaal aangeleerd. Want je denkt en doet zo omdat je dat vroeger in je gezin of op school of bij vriendjes zo gezien hebt. En daarmee is het 'normaal' geworden.

De werkelijkheid is niet normaal

Soms word je ineens met de realiteit geconfronteerd en krijg je een koude douche. Omdat wat je (onbewust) verwacht hebt niet zo blijkt te zijn.

De werkelijkheid is niet normaal. Die houdt zich niet aan jouw normen en waarden of gedachten. De realiteit is vele malen verrassender, veelzijdiger en opwindender. Als je het maar kunt en wilt zien. Het enige dat je hoeft te doen is je er voor open te stellen.

Neem een koude douche

Daarom neem ik wel eens een koude douche. Omdat ik het (te) warm heb, of als ik merk dat ik duf in mijn hoofd ben en het niet meer helder kan zien. Alleen al het idee van koud douchen kan al allerlei gedachten en soms ook weerstand opwekken. Terwijl, als ik er 'gewoon' onder ga staan, zonder gedachten er over, het altijd anders is dan ik dacht en ook iedere keer weer lekker is. Het werkt sowieso verfrissend.

Dus een koude douche kan ook goed zijn om ergens uit te stappen. Om wakker te worden.

 

Wanneer kreeg of nam jij voor het laatst een koude douche?

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…