Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Dec 23, 2022 -- Posted by : marc

Dat heb ik iedere dag!

Uitzicht brengt inzicht, zeg ik wel eens. Heerlijke vergezichten, zonnetje, zwart glimmend ijs dat zingt en knalt onder je schaatsen. Daar heb ik hele goede herinneringen aan. Bijvoorbeeld op Loosdrecht of bij de Molenpolder of de laatste 11 merentocht. Dan werd na een tijdje mijn hoofd helemaal leeg en voelde ik me net zo fris als de buitenlucht.

Even willen ontsnappen

Herkenbaar? Je moet regelmatig even weg uit de dagelijkse beslommeringen -vooral die in je hoofd. Voor de meesten onder ons is dat hard nodig. Nodig om te ontsnappen. Omdat je je klem voelt zitten. Of om ‘sane’ te blijven. 

Geloof me, ik had dat ook hard nodig. In de vakanties bergtochten maken, schaatsen of in het weekeind rotsklimmen in België en met Hemelvaart boulderen in ‘Bleau (voor de niet ingewijden: Fontaine Bleau, ten zuid-oosten van Parijs). 

Maar ja, liever dat soort dingen dan drugs, alcohol, roken, koffie, te veel vet en suikerdingen snacken, of een combinatie daarvan en iedere avond doodop apathisch bingewatchen. ‘Comakijken’ heet dat in goed Nederlands.

Het goede nieuws is: dat heb ik al een paar jaar allemaal niet meer nodig. Het is in mijn hoofd iedere dag zo helder als de blauwe berglucht!

Ten onder in en aan je eigen stress

Werkstress

Stress die je zelf opwekt doordat je niet goed voor jezelf hebt leren zorgen. Niet op je eigen kwaliteiten hebt leren vertrouwen. Stress van je baas, klant, werkgever, collega’s tevreden houden. Bang om niet goed genoeg gevonden te worden of dat ze je niet mogen of dat ze denken dat je de kantjes er vanaf loopt. Omdat je bang bent voor van alles en nog wat, bijvoorbeeld het mislopen van een promotie of zelfs ontslag.

Privé-stress

En dan je drukke privéleven nog. Dus ga je over je grenzen en laat je anderen over jouw grenzen heen walsen. Je partner waarvan je denkt dat die van alles van jou verwacht, je kinderen die van alles ‘moeten’ en en een druk schema hebben. En dan de zogenaamd leuke feestjes en andere sociale verplichtingen nog waar je heen moet. En dan ook nog eigen tijd nodig hebben. En waarschijnlijk ondertussen je eigen ouders ook nog tevreden houden. Want daar doe je onbewust nog steeds je best voor. Om maar niet door de mand te vallen. Dat mensen niet denken dat je een slechte partner bent of slechte vader/ moeder.  

Er is zo veel dat moet

Allemaal zelfbedachte en aangeprate/ aangeleerde onzin die zorgt dat je gestrest en gehaast door het leven jaagt. Jezelf dan maar verdoven om het dragelijk te maken. Zodat jij geen tijd neemt om stil te staan en te genieten van wat je nu eigenlijk zou willen doen.

Wél iedere dag fris in je hoofd

Het kan echt anders. Ik heb mijn leven helemaal omgegooid. Zodat ik nu datgene doe waar ik energie van krijg, waar ik lol in heb en ik leef zoals ik dat wil. Zonder stress, zonder dat ik me laat verleiden om te doen zoals het hoort, zonder allerlei verplichtingen te hebben die me energie kosten. Het woord: ‘verplichting’ duidt er al op dat je het niet vanuit passie en lol doet.

BAM! Het inzicht

Ergens weet je het vast nog wel. Ik kan me het eerste moment precies herinneren dat het totaal anders moest dan dat het was. Ik was bijna dertig en in Yellowstone NP op vakantie en wist het zeker: Wow, hier wil ik Ranger worden! Iedere dag in de imposante natuur werken, mensen die natuur laten zien, ze helpen en een relaxed buitenleven leiden. Ik voelde me helemaal open, helder en gelukkig. Ik wist het zeker. 

Zodra ik thuiskwam zou ik het uitzoeken en solliciteren. Ik heb nog wel een slappe poging gedaan, maar vervolgens ben ik weer jarenlang op een kantoor gaan werken. Omdat mijn heldere droom en de waarheid zien niet was ‘zoals het hoorde’. Omdat ik bang was om de sprong te wagen. Omdat… Door al die onzin die ik in mijn hoofd had. Door wat mijn ouders geleerd en geleefd hebben, mijn opvoeding, vrienden, collega’s, partner, noem maar op. Allemaal excuses en oordelen waardoor ik me terug hield.

Jij hebt je vast ook meerdere keren klein gemaakt

Leef jouw droom of betaal de prijs 

Het leven heeft me meerdere momenten van die inzichten gegeven. Daar niet naar luisteren en handelen heeft een prijs. Bij mij onder andere een burn-out en een scheiding. Dus ik heb moed gevat en ben gaan luisteren. En ben een aantal jaar geleden datgene gaan volgen wat zich in mij aandiende.

Nu word ik iedere dag blij en gelukkig wakker en ben benieuwd wat de dag voor moois brengt. En vervolgens ga ik ook blij en gelukkig slapen. Ik woon met een aantal van mijn beste vrienden in de bergen, coach on-line, werk met mijn handen met hout en in onze eigen moestuin en breng veel tijd in de natuur door. Precies zoals ik dat het liefste wil. In een andere vorm wat ik tientallen jaren geleden al had willen doen.

Dat kun jij ook.

Hoe dan?

Het is eigenlijk heel eenvoudig, maar niet simpel, zoals één van mijn leraren me ooit zei. En dat klopt. Wanneer je heel helder inzicht en gevoel hebt dat dit is wat je wilt of wat er gebeuren wil, dan weet je precies hoe en wat. En zou je dat kunnen volgen. Stappen nemen. Maar dat omzetten naar actie vinden veel mensen -onnodig- lastig. Omdat jij gewend bent om je door de mening van de buitenwereld en je eigen angsten tegen te laten houden. 

No matter what!

Vol gaan voor wat je wel wilt en je eigen leven leiden vanuit vrijheid heeft consequenties. Je raakt zogenaamde zekerheden kwijt en onderweg naar je geluk ook een aantal mensen waarvan je dacht dat ze het beste met je voor hadden. Maar je krijgt er een zo veel rijker leven voor terug! Met mensen die ook vrij zijn en hun hart of droom volgen. Die een gelukkig leven leiden. Het geeft zo veel meer voldoening.

Om deze ontdekkingsreis te laten slagen zijn er wel dingen voor nodig. Zoals:

  • Inzicht: wat wil je wel? Je bent geconditioneerd om vooral te weten wat je niet wilt. Maar daar komt geen energie uit voort. Weten en voelen wat je wilt is het begin. Naar de signalen van je lichaam gaan luisteren;
  • Uitzoeken: welke overtuigingen, patronen en gedrag staan je in de weg of belemmeren je om dat daadwerkelijk te gaan doen wat je hart je ingeeft. Als je die begint te herkennen, dan weet je wanneer je wel en niet moet luisteren;
  • Opruimen: deze overtuigingen en patronen (waaruit alle bezwaren voortkomen) zo ver oplossen dat je verder kunt. Leren ze te herkennen en je er niet door te laten beïnvloeden;
  • Actie: zet de eerste stappen om de energievreters uit je leven te bannen. Daarmee creëer je  meer ruimte voor wat je wel wilt;
  • Alertheid: leren herkennen wanneer je weer in de valkuil dreigt te stappen van jouw belemmerende overtuigingen of gedrag, stoppen en je vervolgens weer herinneren wat je wel wilt;
  • Volharding en uithoudingsvermogen: zorgen dat je acties blijft nemen die je verder helpen. 

Net zolang totdat je nieuwe leven vorm krijgt en het nieuwe normaal wordt.

Hulp nodig?

Stuur me een berichtje, dan kunnen we wellicht een keer sparren of kan ik je verder helpen.

Ik wens je een fijne dag, want ook al weet je nu nog niet wat je precies anders wilt, een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…