Wat blijft er van je over als je alles weg laat?

May 6, 2022 -- Posted by : marc

Besta je dan nog?

Een bekende oefening is: stel je voor dat je niet je lichaam bent, niet je denken, niet je gevoelens en niet je emoties. Wat is er dan nog? Wat blijft er over / is er aanwezig?

Als je dat doet, dan kan je essentie -dat wat of wie je werkelijk bent- naar boven komen. Of, je ervaart misschien iets groters, allesomvattends, waardoor je gedragen wordt. Iets dat de bedding geeft in je leven. Ik ervaar dat inmiddels. Ik sta er middenin. Het is er gewoon.

Gelukkig worden

Sommige mensen proberen de hele tijd hun geluksgevoel van buiten te halen. Hun partner moet ze gelukkig maken. Of je hebt een grotere auto, huis, uitgaan, meer feesten en ‘publiek’ nodig dat je adoreert. Zodat je je goed voelt.  Maar wat als je alleen op de bank zit? Wanneer blijkt dat dat allemaal niet helpt? Als je eigenlijk wel weet dat dit niet is wat je gelukkig maakt. Dat dit je misschien wel voor even vervult, maar dat je daarna meer wilt. En nog meer. Mijn ervaring is dat je die vervulling die je zoekt daar nooit zal vinden. Je ‘monkey mind’ is nu eenmaal geprogrammeerd om meer te willen. En om dat vast te houden. Ego, macht, status, likes, spullen. 

Van binnen naar buiten

De paradox of logische knoop in je denken is dat als je je minder bekommert om al die spullen en de buitenwereld, maar je op jezelf en je diepere gevoel richt, dat je dan meer krijgt. Meer geluksgevoel, innerlijke vrede, vreugde.  Als je alles weg laat om je heen, dan kom je uit bij wie of wat je werkelijk bent. Dat kan wat training vergen maar vooral ook vastberadenheid, alertheid en prioriteiten stellen. 

Wat is voor jou het allerbelangrijkste in je leven? 

Bij mij dat ik me goed voel en vrij ben. Het goed hebben met mezelf en van daaruit met anderen. Van binnen naar buiten, in plaats van andersom zoals ons aangeleerd is.

Bewust kiezen voor geluk

Soms komt mijn oude conditionering en denken weer omhoog en vergeet ik even dat ik gelukkig ben en alles heb wat ik begeer. Vaak wordt ik dan door anderen gespiegeld in wat ik aan het doen ben. Meestal voel ik het zelf al onderhuids en kies ik er -steeds sneller- bewust opnieuw voor om weer die diepere bedding, die onvoorwaardelijke liefde, te voelen. Waarin ik er mag zijn zoals ik ben, waarin alles er al is. Want 'het Al', 'God', 'moeder aarde' of het universum (hoe je het ook maar noemt) is er altijd. Je hoeft het alleen maar toe te laten. 

 

Ik vermoed dat ook jij dat ergens diep in je wel weet en voelen kunt.

Hoe werkt dat bij jou? 

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…