Ben jij ook van de werkstress of club van 1,3 miljoen?

Nov 15, 2022 -- Posted by : marc

Welkom bij de club van 1,3 miljoen

er is ‘de week van de werkstress’. Niet een dag, maar een hele week! Dat zegt al hoe ver het mis is gegaan. Want jaarlijks 1,3 miljoen mensen met een burn-out is 1 op de 6 werkenden. Veel te veel dus! En het aantal mensen dat werkstress ervaart maar nog niet zo diep zit is vele malen hoger.

Wie kent er niet iemand die werkstress heeft? En dan niet een week, maar maandenlang. Totdat diegene niet meer normaal kan functioneren en fysiek, mentaal en emotioneel uitvalt.

Waar krijg jij een burn-out van?

Ik heb me dat zelf ook ooit aangedaan. Ja, lees het nog maar eens: ik heb mezelf dat aangedaan. Ik ben zo lang over mijn grenzen gegaan totdat ik in een burn-out zat. Het is geen kwestie van slachtoffer zijn of dat het je overkomt. Je doet het namelijk zelf. Volkomen onbewust en onbedoeld natuurlijk want ik ken niemand die zegt: “Ik ga deze komende weken eens lekker wat werkstress opbouwen”. Het goede nieuws is, dat als je het zelf doet, je het zelf ook kunt voorkomen. Maar dan is het wel zinvol als je weet wat voor, waarom en waardoor je (werk) stress opbouwt.

Stressgevoelig

Sommige mensen zijn stressgevoeliger dan anderen. Dat heb je voor een groot deel te danken aan de omstandigheden en je ouders in de eerste zeven levensjaren. Daar wordt als het ware je identiteit, je karakter, zeg maar de manier waarop je ‘gebakken bent’ vormgegeven. Dus als bijvoorbeeld één van je ouders veel en vaak stress had, of het thuis of op school onveilig voelde voor je, of als je voelde dat je je best moest doen om waardering te krijgen of er bij te horen, dan is dat als onderdeel van jouw systeem geworden. Dat lijkt je te helpen, maar niets is minder waar. En daar heb je vervolgens de rest van je leven last van. Tenminste, zolang je er niets aan doet. 

Herkennen, erkennen en iets anders doen

Wanneer je de oorzaken ontdekt die je gedachten, overtuigingen en patronen gevormd hebben, kun je dat in jezelf veranderen. Want, het is aangeleerd gedrag. En wat je geleerd hebt kun je afleren om er vervolgens iets anders voor in de plaats te zetten.  

Jouw innerlijke beoordeling van de situatie is gebaseerd op angst en daarmee waarschijnlijk niet reëel. Alles wat je denkt of van overtuigd bent is een illusie, die er voor zorgt dat je van jezelf wegloopt en dingen voor een ander gaat doen. Om uit de wind te blijven of om gezien te worden of om sterk te lijken, noem jouw reden maar op. Zodra je daarmee ophoudt, omdat je herkent wat je triggers zijn, worden die oude angsten minder.

Het is simpel maar niet eenvoudig

Simpel omdat het heel helder is wat je kunt doen, niet eenvoudig omdat het langere tijd doorzettingsvermogen, steeds alert zijn en bewustzijn vergt. Zeker als je het alleen moet doen. Je kunt beginnen met onderzoek te doen wat je gelooft over bijvoorbeeld je werk of je leidinggevende of collega’s. Schrijf je antwoorden op o.a. de volgende vragen maar eens op.

Vraag je eens af

  • Waarom of waarvan krijg je stress?
  • Wat triggert je stress? (maw. waar gaat die van 'aan'?)
  • Waar ben je bang voor dat er zal gebeuren?
  • En stel dat dat gebeurt, wat is dan het ergste?
  • Wat vinden je collega’s: manager of je vrouw en kinderen, of de buren dan van je?
  • En stel dat ze dat inderdaad vinden, wat is dàn het ergste dat je dan kan overkomen?
  • En dan? En vervolgens?, En...

Hier vind je nog een paar vragen om over na te denken en dichter bij jezelf te komen.

Leg je antwoorden weg en lees ze na een tijdje of de volgende dag door.

Kun je zien dat de antwoorden die je geeft op bovenstaande vragen voor het grootste deel zeer onwaarschijnlijk of zelfs onzin zullen zijn? Omdat ze voortkomen uit angst? Angst om er niet bij te horen, niet goed genoeg te zijn of niet meetellen, geef het jouw eigen woorden. 

Zo ja, dan ben je op de goede weg. Want mensen zijn echt niet zo veel met jou bezig als dat je angstige deel denkt. Ze hebben wel wat beters te doen, namelijk hun eigen werk. 

Angst is een slechte raadgever

En iedere keer als je merkt dat er angst, zorgen of stress omhoogkomt in een situatie: leer jezelf aan om op dat moment (wanneer je het herkent) iets anders te doen dan je normaal gesproken vanuit stress zou doen.

Buddy nodig?

Mocht je er alleen niet uitkomen -wat heel normaal is eigenlijk- dan kun je ook eens contact met mij opnemen. Ik ben er tenslotte ook uit gekomen en heb de mechanismen in mezelf zo helder dat ik er niet meer in trap. En omdat ik al meer dan 15 jaar coach, kan ik jou waarschijnlijk ook helpen. Nooit meer (werk)stress voor jou!

 

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…