Minder? Nee, juist meer!

Dec 4, 2022 -- Posted by : marc

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees, minder consumeren, minder de verwarming aan, minder olie en gas gebruik, minder rijden, minder, minder, minder. Tot je afgestompt bent en helemaal niets meer kan mag of wilt. Daar is niets aan natuurlijk.

Mede daarom pleit ik juist voor meer! Want van meer word je gelukkig.

Meer!

Meer (persoonlijk) en visionair leiderschap, meer duurzame landbouw, meer duurzaam biobased bouwen, meer netwerk-gebaseerd werken, meer passie en zingeving in je leven, meer zonne-, wind- en getijdenenergie, meer natuur, meer biodiversiteit, überhaupt meer diversiteit.

Meer zelfreflectie, meer rust, meer geluk, meer echt en diep contact, meer nuttige banen die bijdragen aan bovenstaande doelen.

Waar leg jij jouw focus?

Focus je op wat je niet wilt of op wat je wel wilt?   Daar waar je je aandacht op richt groeit. Dus als je alleen maar de negatieve dingen ziet van consuminderen en duurzaamheid dan graaf je je eigen graf. Dan raak je je motivatie en discipline kwijt, word je ongelukkig en misschien depressief. Dat kan nooit de bedoeling zijn.

Er is zo veel meer

Je kunt helemaal gelukkig zijn zonder spullen, dure vakanties, grote leasebak of wonen in het duurste deel van de stad. Lees deze blog ook maar eens.

Hoe dan?

Zoek je ‘shit’ uit. Dat wil zeggen: je belemmerende gedachten, patronen en niet te vergeten je ego. Want alles wat je meemaakt, wat je er over denkt en er van vindt dat doe jij zelf.  Dat gebeurt of overkomt je niet, dat creëer jij. Door de manier waarop je naar de wereld kijkt. Dat heb je nu eenmaal vroeger als voorbeeld meegekregen van je ouders/ opvoeders, school, vriendjes en vriendinnetjes etc. 

Maar dat hoeft niet zo te blijven. Zodra je door hebt dat dit aangeleerd gedrag is, gebaseerd op oude overtuigingen en gedachten van anderen, kun je jouw reactie en gedrag veranderen.

Dat vergt moed, doorzettingsvermogen en liefde voor jezelf en jouw proces. Zodat je vanuit je kracht en liefde gaat denken en doen.

Een betere wereld begint bij jezelf

Je zult erachter komen dat als jij anders denkt en doet, de wereld om je heen verandert. Vanuit (zelf) liefde en compassie kom je in een mooiere wereld. Sowieso in je eigen binnenwereld. 

Shift je energie en focus naar wat er innerlijk is. Richt je op je goed voelen, het licht dat in je zit. Daar zit het echte geluk, je vrede, vreugde en passie. Die kan niemand je afnemen. Sterker nog, dat kun je ‘wakker maken’ en koesteren, trainen. Kijk maar naar Nelson Mandela, die na jarenlange gevangenisstraf als een wijs leider Zuid-Afrika uit de apartheid leidde. Of Mahatma Gandhi die vreedzaam verzet bleef bieden tegen de kolonialisten in India.

En als jij je -dieper- verbindt met dierbaren en gelijkgestemden dan wordt het alleen maar leuker. Elkaar ontmoeten en gaan relateren vanuit je eigen geluksgevoel, zonder iets van de ander te moeten of willen. Het kan echt.

Toch nog wel minder graag

Het minder waar ik -sterk- voor pleit is tweeledig:

Minder de aarde uitputten, werkers uitbuiting en armoede. Want er zijn alternatieven genoeg om iedereen een mate van welvaart, toegang tot sanitatie, schoon drinkwater en voeding te geven, rijkdom (geld) anders te verdelen en tegelijkertijd de aarde te sparen voor onze achterachterkleinkinderen. 

Minder overheidscontrole, minder Digitale Identiteit, minder CO2-banken-transactie-controle app, minder digitaal geld, minder George Orwell 1984 toestanden of China achterna. Publieke en persoonlijk vrijheden lijken langzaam maar zeker ingeperkt te worden. Meer en meer controle lijkt het devies, om het eigen falen en angst te verhullen. Dat staat haaks op verbinding, liefde en nabuurschap. 

Want een op controle ingestelde macht kan niets met mensen die liefdevol, zelfstandig en bewust zijn, na- en doordenken, kritisch zijn en hun eigen koers bepalen. Die vormen een bedreiging omdat ze niet in de rij lopen.

In mijn optiek is dat een doodlopend pad, want straks controleert de ene helft van de mensheid de andere helft. Of erger nog, dan zijn we overgeleverd aan algoritmes van computers die bepalen of je wel of geen toegang hebt, geld kunt opnemen, of iets mag kopen, social credit punten opbouwt etc.

Die wereld ga ik niet in leven.

En, waar kies jij voor?

Ik wens je een fijne dag. Want hoe lastig zelfliefde en goede keuzes maken soms kan lijken, een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…