Vastgeroeste overtuigingen

Oct 27, 2022 -- Posted by : marc

en de wet van de Afnemende Meeropbrengst

Ik moest eraan denken toen we in het bos bezig waren met het omhakken van bomen, om er vervolgens palen uit te zagen voor een weide afzeting. 60 stuks moeten het zijn, 3 meter lang, met punt. Omdat we al een aantal bomen omgehakt en gezaagd hebben, moeten we steeds nauwkeuriger of langer zoeken naar geschikte bomen. In het begin stond ons hele bos vol met ‘goeie bomen’. Waar je ook maar keek. Nu kost het dus meer inspanning. De wet van de afnemende meeropbrengst.

Met je leven gaat het soms eigenlijk precies hetzelfde. Als je je werk bijvoorbeeld niet leuk vindt, of je leven te saai, of, enzovoort, lijkt het erger te worden. Dat komt door jouw eigen overtuigingen en oordelen die maken dat je het zo beleeft. Die hetgeen je niet wilt juist versterken. Dus ga jij je zo gedragen dat het verder bergafwaarts gaat en de leuke dingen (nog) minder worden. Ook een soort afnemende meeropbrengst.

Doormodderen dan maar?

Als je wat anders wilt, dan blijven de meeste mensen dingen doen die ze al kennen en al jaren gedaan hebben. Dingen die niet werken. Zoals: 

  • Hard werken,
  • Of nog harder werken,
  • Anderen nog meer ‘pleasen’,
  • Nog beter je best doen,
  • Of deze: jezelf helemaal wegcijferen.

Totdat je vastloopt. Dan is er stront aan de knikker zogezegd.

En, nu even heel eerlijk zijn: helpt het? Lukt het je om zo meer te bereiken? Gaat je leven/ werk/ relatie er beter door? En de belangrijkste vraag: “Word je er gelukkig(er) van”?

Ik werd er niet gelukkig van in ieder geval. Ik heb jarenlang mijn best gedaan. Om te zijn wie ik dacht dat anderen zouden denken dat ik zou moeten zijn. Of mijn best gedaan om er bij te horen. En te doen zoals het hoort. Het heeft me onder andere een burn-out gebracht. En een hoop ellende. 

Dat is toch normaal?

Het lastige is dat, ook al weet je dat het niet werkt, je kunt het zelf niet zien. Omdat je denkt dat jouw gedrag, gedachten, overtuigingen en oordelen normaal zijn. Dat iedereen zo is. Dat een ellendig of middelmatig of saai leven leiden, afstompend of te veeleisend werk hebben er nu eenmaal bij hoort.

Omdat je dat van jongs af aan als voorbeeld meegekregen hebt. Thuis, op school, bij vriendjes. Je waarden, normen en overtuigingen stammen namelijk uit de beginperiode van je leven. De eerste 7 jaren wordt wel gezegd. Daarna herhaal je alleen maar wat je toen gezien, gehoord en meegemaakt hebt.

Dus je zult iets anders moeten leren 

Om gelukkiger te worden zul je meestal niet eerst iets aan je omgeving moeten doen, maar vooral aan je gedrag. Dat gedrag wordt namelijk -onbewust- gestuurd door je overtuigingen en oordelen. Als je die leert (her) kennen in jezelf en snapt welke daarin beperkend zijn dan kom je al een heel eind. Als je dat helder hebt, kun je in situaties gaan kiezen hoe je reageert, in plaats van -willoos- je aangeleerde automatische denken en gedrag te volgen.

Dat vergt dus zelfonderzoek en alertheid.

Handige handvatten

Als je wilt starten met alert zijn, herkennen welke belemmerende of negatieve gedachten, overtuigingen of oordelen je hebt, zou je jezelf eens een aantal vragen kunnen stellen. Doe dat op een moment dat je daar ongestoord de rust en tijd voor hebt. Je krijgt er hier een aantal van me.

 

Ik wens je een fijne dag, want een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…