Wat wil jij eigenlijk worden?

Jan 9, 2023 -- Posted by : marc

Wil je weten hoe je daar achter komt? Stel de juiste vragen

Heb je dat gevoel van onrust regelmatig? Omdat je anderen ziet die een bepaald doel of carrière voor ogen hebben en jij niet? Of omdat je wel werk hebt maar je afvraagt of dit nu is wat je echt wilt? Of omdat er zo veel dingen leuk zijn dat je gewoonweg niet kunt kiezen? Dat je helemaal kriebelig en narrig kunt worden van de vraag: ”Wat wil je nou worden?”

Welnu, je bent niet de enige. Veel mensen gaan dat studeren waartoe ze door hun ouders zijn aangezet, of waarvan ze denken dat hun ouders dat van ze verwachten. En dan gaan ze solliciteren op een baan die daar bij past. Anderen rollen ergens in en blijven dan ‘hangen’ in een baan of bij een bedrijf.  Ze ‘doen maar wat’. Het komt ze aanwaaien. En dat is helemaal niet erg. Als je er maar geen last van hebt. Natuurlijk is het fantastisch dat je op je vierde al weet dat je dierenarts of piloot of boer (in) wilt worden maar er is niets aan de hand als dat niet zo is.

Ook ik wist niet wat ik wilde worden. Ik ben zelfs een hele dag getest omdat ik op de middelbare school geen richting kon kiezen. Ik dacht aan iets in het bedrijfsleven, omdat de verhalen van mijn vader en zijn vrienden mij wel aanspraken. En ik ben geen specialist maar generalist dus ben Bedrijfskunde gaan studeren. Goede keuze achteraf gezien. 

Waarom ‘Hoe vind ik wel wat ik wil’ niet de goede vraag is

Als je het niet weet dan zit op die vraag inmiddels wel lading, omdat je het gevoel hebt dat je je moet verantwoorden of omdat je denkt dat mensen je stom vinden ofzo. Want als je ergens iets negatiefs van vindt, dan blokkeer je en is je intuïtie en creativiteit weg. Dus kom je niet verder. 

Missie, purpose of gewoon wat je WEL wilt

Je kunt beter via een kleine omweg informatie over relevante onderwerpen verzamelen, zodat je niet in die vervelende ‘wat moet ik dan’ vraag blijft hangen.

Ik heb een methodiek ontwikkeld (Het Missiepad) met een aantal vragen en opdrachten zodat je er op een gestructureerde manier achter kunt komen wat jouw ‘missie’ of ‘purpose’ is, of gewoonweg wat je wel wilt doen. Hieronder krijg je een uittreksel daarvan.

Stukjes uit het Missiepad

Om te ontdekken wat je wel wilt kun je deze stappen doorlopen.

  • Schrijf minstens 15 dingen op waar je goed in bent.
  • Wat is je grootste ergernis, waar ben je allergisch voor of wat irriteert je mateloos?
  • Waar speelde je vroeger mee? Waarvoor kreeg je complimenten? Waar was je goed in?
  • Wat vind je belangrijk in je werk, Waar krijg je energie van / wat geeft je energie?

Over het nu:

  • Welke talenten, kwaliteiten, competenties en vaardigheden zet je nu in, in je werk en leven?
  • Waar sta je voor? Waar mag niet aan getornd worden? Wat zijn belangrijke waarden en normen voor je?
  • Welke rol vervul je (niet je functie maar hoe je gezien wordt)?
  • Denk aan een WOW-momentop je werk of studie. Wanneer je tegen jezelf had kunnen zeggen: “Zo zou ik dat altijd wel willen doen!” of: “Dat zou ik ook gratis gedaan hebben”. Wat was dat voor iets en hoe voelde je je toen?
  • Welke gebeurtenis heeft je visie op de wereld en/of jouw rol daarin voorgoed veranderd?

En dan?

Schrijf alle antwoorden op. Hoe gedetailleerder hoe beter.

Kijk dan of er één of een paar rode draden of thema’s te ontdekken zijn. Bespreek het eens met een goede vriend, want die kent je en die kijkt er net iets anders naar. Dat kan je helpen om de zaak helder te krijgen.

Denk dan na over wat je (in deze thema’s of rode draden) zou wensen voor jezelf en de wereld of medemens. Wat is het ultieme dat er bereikt zou kunnen worden en waar je enthousiast over wordt?

Wat wil jij zelf uiteindelijk bereiken daarin of daarmee? Met wat voor activiteiten, of werkzaamheden (geen functie) kun je dat je dat concreter maken?

Als dat allemaal helder wordt dan ben je een stuk verder. Van daaruit kun je eens gaan kijken naar bedrijven of organisaties die datgene doen waar jij enthousiast van wordt en in gesprek gaan.

De kunst is om zo lang mogelijk in je enthousiasme te blijven en niet in functies te denken. Want dat slaat dood. De perfecte baan bestaat mischien nog niet en kun je misschien zelf creëren als je er met passie en het juiste bedrijf over praat. Of je gaat het zelf misschien wel doen als ondernemer of ZZP'er.

Lukt het zelfstandig nog niet? Dan kun je natuurlijk altijd Het Missiepad met mij doen. Ik begeleid je door de vragen en opdrachten en vraag vooral door over wat er achter je antwoorden zit. Gegarandeerd dat je wel jouw thema's of rode draden ontdekt.

Ik wens je een fijne dag. Want, of je nu wel of niet weet wat je ‘later wilt worden’, een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Most Recent Posts

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…