Breng je leven naar een 9,5. Mijn 4 belangrijkste ervaringen.

Feb 17, 2022 -- Posted by : marc

Denk jij dat wel eens: Mijn leven is een mager 6-je waard?

Omdat je alweer een baan hebt die het toch net niet is? Dat je zoekende bent naar wat dan wel. Of omdat je je afvraagt of ‘dit het nou is’: hard werken, voor (te) weinig geld, geen waardering, veel druk. Te moe om ‘leuke’ dingen te doen. En als je ze doet, dan valt het vaak tegen. Want het gaat vaak nergens over. Kortom, zoals je nu leeft geeft het je geen voldoening.

Hoe dan wel?

Hoe kom je dan op het spoor van wat je wel wilt. Waar je gelukkig van wordt. Een leven waar je zingeving uit haalt, voldoening. Je lijkt het steeds niet te vinden. Misschien heb je cursussen gedaan, de tips uit The Secret gevolgd, maar het lijkt niet te werken voor je. Misschien geef je het wel op en leg je je erbij neer. Dan maar een marginaal leven leiden?

Als je in de dagelijkse sleur en tredmolen zit, kan ik me zo goed voorstellen dat je de uitweg niet ziet. Dat je denkt dat gelukkig zijn niet voor jou is weggelegd. Maar dat is niet waar. Het is een leugen die je jezelf hebt wijsgemaakt.

Daar heb ik ook gezeten, jaren geleden. Al dat harde werken en mijn best doen had geen effect, behalve dat ik me over de kop werkte. Zowel in mijn baan als privé. Dat voelde echt slecht. Zo slecht dat ik er een burn-out van kreeg. Ik kon niet meer. Mijn lichaam zei dat het genoeg was. Zeker achteraf gezien kan ik voelen onder hoe veel spanning ik stond en hoe ik niet zag wat er al die tijd ook was.

Het kan anders

Ik had een burn-out nodig om te veranderen. Maar jij hopelijk niet. Ik zou zeker niet opgeven. Je hebt niet geleerd hoe je gelukkig kunt worden. Het vak: ‘gelukkig leven’ bestaat niet op school. Dus hoe kon je weten hoe het anders kunt doen? Dat kun je leren. Dat heb ik ook gedaan, me verder ontwikkeld op persoonlijk en spiritueel vlak. Ik heb mijn missie en passie herontdekt. Dat maakt veel verschil. Ook in mijn coaching is dat een belangrijk onderdeel waar ik het met mijn klanten over heb. Hoe ga je gelukkig worden?

Mijn ervaringen

Hierbij deel ik mijn ervaringen, zodat je kunt zien hoe jij dit in je leven kunt toepassen. Het belangrijkste in al deze ervaringen is dat het gaat over het veranderen van je mindset en de manier waarop je je geluk wilt vinden. De volgende tips kunnen daarom best mind blowing zijn en weerstand bij je oproepen. Toch raad ik je aan om er eens ‘op te kauwen’ zoals dat heet en kijken of dit ook voor jou geldt.

1. Herkennen en loslaten wat je denkt dat je moet doen

De hele dag door wordt er een appél op je gedaan. Op je werk, thuis, bij je vrienden, in de sportclub. Maar, eigenlijk komt de grootste druk uit jezelf. Gevoed door jouw eigen overtuigingen, oordelen, normen en waarden. Die maken dat je denkt dat jij iets moet doen. Omdat je denkt dat het gewoon is, dat het zo hoort, dat iedereen dat toch doet. Dat is niet zo, maar dat denk je, omdat je het zo geleerd hebt. Van het merendeel van deze gedachten weet je niet eens dat je ze hebt. Laat dat maar eens tot je doordringen!

Daarmee ben jij de sleutel tot de verandering. Want jij denkt dat iemand anders iets van je verwacht, op een bepaalde manier. Maar dat is waarschijnlijk helemaal niet zo. Dat bedenk je zelf.

De eerste stap is om dat je te realiseren. Vervolgens kun je steeds vaker gaan herkennen wanneer je dat doet. Zodra jij loslaat wat je denkt dat er allemaal moet: van je ouders, van jezelf, van je partner, van je baas, van de omgeving of buren, dan komt er ruimte. Dan valt er druk weg. Druk die je jezelf opgelegd hebt. Vanuit die ruimte of rust kun je beter kiezen wat je doet.

2. Weten waar je energie van krijgt en wat je energie kost

Er zijn mogelijk dagen dat je uitgeput bent aan het eind van de dag. Of dat nu werk is of privé. Je denkt waarschijnlijk dat dit komt door de situaties waar je in zit of door de taken die je ‘moet’ doen. Nou dan heb ik nieuws voor je: dat creëer je zelf. Jij reageert namelijk op een bepaalde manier op situaties en gebeurtenissen. Dat heb je jezelf al jong aangeleerd. Een ander zou in dezelfde situatie namelijk anders reageren. Dus als iets je energie kost, dan komt dat voornamelijk door je gedachten erover en je reactie. Deze gedachten en reacties gaan zien, en herkennen dat dit uit jou komt is de eerste stap. De tweede stap is dat als je al als je dat realiseert, je ook die gedachten erover kunt veranderen of stoppen. Dan kun je kiezen hoe je wilt reageren of wat je wilt doen, ipv dat je automatisch in je patroon valt. Dat geeft vrijheid. 

Een andere manier is om zaken die je structureel of vaak doet die je energie kosten niet meer te doen. Door ze uit te besteden, aan een collega te geven of te weigeren. Als dat kan natuurlijk.

3. Zoek het in jezelf

De meeste mensen proberen door dingen te kopen, te bezitten, leuke dingen te doen gelukkig te worden. Of door je werk zo te kiezen dat je veel salaris hebt of iemand met status of macht bent en daarmee dus gelukkig. Maar dat stelt steeds weer teleur. Geluk zit in jezelf. Ongeacht de omstandigheden. Dus richt je op je eigen geluksgevoel. Richt je op wat er wel is en waardeer dat, wees er dankbaar voor. Dan ben je niet zo meer bezig met wat een ander heeft of van je vindt maar meer verbonden met jezelf.

Je kunt ook deze eenvoudige oefening doen. Wanneer voelde je je gelukkig? Denk er aan terug en voel helemaal hoe jij je toen voelde. En realiseer je: dat gevoel zit in jou. Daar kun je dus altijd bij. Als je dat gevoel wel weer kunt gebruiken, dan roep je het gewoon op. Desnoods ga je op de wc zitten om even alleen te zijn en je er op te focussen.

4. Ontdekken wat je wel wilt en je daarop richten

Als je niet weet wat je wilt, dan zeg je snel ja tegen dingen die je misschien minder leuk vindt of niet kunt. Want als jij al niet weet waar je energie van krijgt, ‘je bed voor uit wilt komen’, hoe kan een ander dan de juiste dingen aanreiken. Dus begin met ontdekken wat jij wilt. Wat goed is voor jou. Waar je energie van krijgt, nieuwsgierig van wordt. En focus je daarop.

Het mooiste is als jij je missie en passie herontdekt. Want dan heb je een doel voor ogen. Dan kun je je leven en werk daar op inrichten. Zodat jij je iedere dag gelukkig voelt.

Jouw mix

Gelukkig worden en zingeving voelen is een persoonlijke mix van onder andere deze bovenstaande manieren om te focussen. Het is zeker de moeite waard om uit te vinden hoe dat voor jou werkt en hoe jij jouw leven en werk zo kunt gaan leiden dat je gelukkig bent. Want gelukkig zijn, is je natuurlijke staat van zijn.

Mocht je vragen hebben of wil je jouw missie en passie vinden, kijk dan op upspring-coaching.nl/aanbod

Heb een fijne dag!

Want hoe je leven er ook uitziet, een fijne dag kun je altijd hebben.

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…