Hard werken? Dat doe ik niet meer!

Mar 12, 2022 -- Posted by : marc

Het leven is daar te kort voor

Heb je dat ook geleerd? Dat je hard moet werken en je best moet doen om iets te bereiken? Om iemand te zijn? Dat is er bij mij met de paplepel ingegoten. Maar, ik ben er mee gestopt. Het leverde me alleen maar stress en ellende op. ‘Hard werken’ zorgt ervoor dat je ’s avonds uitgeblust thuiskomt, misschien boos of sacherijnig tegen je partner en je kinderen bent en heb je geen zin hebt in wat dan ook. Of je gaat juist in de overdrive: feesten, suiker en vet eten, drinken, alles om je niet zo rot te voelen. Maar dat onderliggende gevoel blijft: je rot of te min voelen, het niet waard zijn, of een soortgelijk gevoel.

NB: 'hard werken' en 'je best doen' gebruik ik in dit blog: dat je dingen doet die niet goed voor je zijn. Je werkt dan bijvoorbeeld hard om op te vallen, gezien te worden of voor waardering van anderen. Wat je uiteindelijk niets oplevert en alleen maar ellende brengt.

Luisteren of the hard way

Ik heb het 'the hard' way geleerd. Door een burn-out te krijgen. Omdat ik niet goed genoeg naar de signalen van mijn lichaam en mijn omgeving geluisterd heb. Dat gun ik je zeker niet. Hard werken en je best doen zit bij de meeste mensen diep. Wellicht heb je het al geprobeerd anders te doen maar lukte het niet. Dus misschien ga je maar gewoon door zoals je altijd doet. Of, geef je de hoop op een gelukkig leven op.

Wat dan wel?

Je hoop opgeven is de andere kant van dezelfde hard-werken medaille. Ook nog harder werken of meer je best doen is niet de oplossing. Je wilt het anders, en dat kan. Je weet alleen nog niet hoe, want dat heb je vroeger niet als voorbeeld gehad. Daarmee heb je niet geleerd hoe het anders kan. Een gelukkig leven leiden en op een relaxte manier met veel lol werken.

Van burn-out naar geluk

Ik heb me na mijn burn-out verder verdiept in hoe ik mijn mindset, oude patronen, overtuigingen en gewoonten kon veranderen. Dat is namelijk wat de grote verandering maakt. Dat gebruik ik in mijn coaching en deel ik hier. Zodat het jou kan helpen om ook gelukkig te worden.

1. Innerlijk besluit

Mijn belangrijkste inzicht is: je doet het (onbewust) zelf. Want jij hebt die reactie op een gebeurtenis, niet een ander. Het goede nieuws is, dat de sleutel tot verandering daarmee in jou zit. Als je vindt dat het veranderen het allerbelangrijkste is, dan kun je besluiten om dat voor elkaar te krijgen. Voor jezelf. Omdat jij gelukkiger wilt worden. Van binnen voelen dat dit is wat je wilt en wat het aller belangrijkste is.

2. Wat hindert je?

Onderzoek waar je in jezelf steeds tegenaan loopt. Wat zijn de gebeurtenissen, reacties of gewoonten die je steeds weer tegenkomt en waarmee je het jezelf moeilijk maakt. Die je steeds opnieuw tegenhouden om wat anders te doen. Die jouw reactie uitlokken die je niet meer wilt. Kijk wat de trigger is dat je daarin schiet. En probeer dat steeds eerder te herkennen. Eerst zie je het pas als je er al in zit, dan als je erin dreigt te schieten en vervolgens zie je de valkuil al aankomen. Blijf observeren, blijf alert.

3. Trek jezelf uit het moeras omhoog

Als je de triggers of situaties herkent waarmee je jezelf klemzet, dan kun je ook bewust kiezen om iets anders te gaan doen dan hetgeen dat je automatisch zou doen. Je kunt jezelf in iedere situatie afvragen: is dit wat ik wil doen of hoe ik me wil voelen? En dan beslissen wat je wel wilt. 

4. Experimenteren

Ga er lekker me aan de slag. Het zal nog 1.000 keer niet gaan zoals je wilt, maar dat is niet erg. Zo gaat leren. Het hoeft niet in een keer goed. Daarom heet het leren, experimenteren. Dat geeft je ruimte om het steeds beter onder de knie te krijgen. Je nieuwe overtuigingen en patronen en gewoonten in te slijten. Totdat dat het nieuwe normaal wordt. En als het niet gaat of ging zoals je wilt, lacht er dan maar om. Zie het absurde ervan. Dat helpt, het licht houden.

5. Vraag hulp

Door blijven gaan is soms lastig, omdat het lijkt dat je geen verandering doormaakt. Maar dat is niet zo. Iedere keer dat het lukt, is een klein succes dat meehelpt aan de verandering. Je kunt een vriend of iemand die je vertrouwt en geen belang heeft vragen om een mee te kijken en je te helpen zien wanneer je in je oude/ automatische gedrag valt. Zodat je het sneller herkent.

Je kunt ook mij of een andere coach vragen je te helpen.

Vind jouw mix

Gelukkig worden en zingeving voelen is een persoonlijke mix van onder andere deze bovenstaande manieren om je aandacht te richten. Het is zeker de moeite waard om uit te vinden hoe dat voor jou werkt en hoe jij jouw leven en werk zo kunt gaan leiden dat je gelukkig bent. Want gelukkig zijn, is je natuurlijke staat van zijn.

Mocht je vragen hebben of wil je weten hoe ik je kan helpen, kijk dan eens op  upspring-coaching.nl/aanbod

Heb een fijne dag.

Want hoe je leven er ook uitziet, een fijne dag kun je altijd hebben.

 

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…