Is op een andere manier samen leven de oplossing?

Mar 31, 2020 -- Posted by : marc

Anders samenleven, -wonen en -werken dat ook in organisaties toepasbaar is.

De corona crisis maakt het overduidelijk: veel mensen trekken het niet om alleen in isolement te zijn of juist met hun gezin de hele dag thuis ‘opgehokt’ te zitten. Ze zijn zonder hun dagelijkse routines of uitjes en beleven de buitenwereld alleen via social media. Er is veel entertainment en afleiding nodig om de tijd door te komen. Want je vervelen, dat is uiterst ongemakkelijk. Is daar een alternatief voor? Ik denk van wel. In dit blog deel ik vanuit mijn ervaring hoe het wel kan.

Maatschappelijke transitie roept om anders leven

We leven in een tijdperk van grote veranderingen -transities- die niet door de corona pandemie gedreven worden. Transities zoals de energietransitie, de groeiende kloof tussen rijk en arm, de vergaande macht van multinationals, ecologische verarming en veranderende voedselvoorziening. Kunstmatige intelligentie en vergaande automatisering veranderen het werk structureel. Een baan is over een tiental jaren niet meer vanzelfsprekend voor iedereen. Hoe geef je dan invulling aan een zinvol leven? Ik ben onderdeel van een inspirerende, andere manier van samenleven, -wonen en -werken met een aantal vrienden. Noem het een 'sociaal experiment' om uit te vinden hoe samen leven en werken wel liefdevol en met zingeving kan. Jong en oud, van baby's tot gepensioneerden, getrouwd, stellen en alleenstaanden, allemaal bij elkaar. Wat ik geleerd heb, is dat de sleutel tot geluk in drie dingen zit, die ik in dit blog uiteen zet.

De sleutel

De sleutel tot geluk zit volgens mij in drie dingen. Dit is gestoeld op mijn jarenlange studie en training en op de manier waarop ik nu enkele jaren leef. En op mijn jarenlange ervaring in het begeleiden van organisaties en (project) teams. Als die zo gaan werken,verbetert hun samenwerking, bereiken zij hun doelen gemakkelijker en halen de mensen meer voldoening uit hun werk.

1. Het zit in jezelf

Ken je de slogan nog: “Een beter milieu begint bij jezelf”? Niet alleen een beter milieu, maar ook een beter en gelukkiger leven begint bij jezelf. Nuttig om te weten, zeker in deze tijd dat je voornamelijk samen thuis zit. Als je weinig om handen hebt, komt er leegte en soms verveling boven. Dan wordt je met je eigen gedachten, gevoelens en (voor-) oordelen geconfronteerd. Onmacht, ergernissen en boosheid liggen op de loer. Ongewild kun je die gaan projecteren of afreageren op je geliefden. Dan ontstaan -vaak onbedoeld- ruzies of smeulende conflicten met je dierbaren. Mensen worden ‘gek’ en doen alles om de leegte te voorkomen. Om maar niet te voelen dat je in jezelf iets op te lossen hebt.

Iedereen heeft duizenden gedachten per dag. De meeste daarvan zijn zinloos en heb je al tientallen keren gedacht. Over jezelf, anderen, de wereld, geld, noem maar op. Het is een eindeloze film die zelfstandig doordraait in je hoofd. Als je het maar vaak genoeg denkt,ga je geloven dat die gedachten waar zijn en dat je er iets mee moet. Maar, dat is niet zo. Je kunt weinig aan die stroom van gedachten doen, maar je kunt wel beslissen hoe serieus je ze neemt en hoe je op al die gedachten reageert. Want de gedachten over de situatie of de ander maken je ongelukkig. Niet de situatie of de ander zelf.

Hoe kan dat?

Mensen reageren allemaal anders. Omdat iedereen uniek is in zijn of haar gedachten, overtuigingen, patronen en oordelen. Daarom raakt de één overstuur van een gebeurtenis en de ander niet. De manier waarop je denkt maakt hoe je reageert. En dat maakt hoe je je voelt. Als je over iets of iemand negatief denkt, dan zul je je minder prettig gaan voelen. Als je er niets over vindt of het als positief bestempelt, dan zul je je beter voelen.

Door je gedachten niet meer serieus te nemen, niet meer te geloven, wordt je vrij. Vrij om zelf te beslissen hoe je op de situatie of ander reageert, los van je oude patronen. Door iedere keer je gedachte bewust te ‘horen’ in je hoofd voordat je je er door laat leiden of beïnvloeden, kun je gaan kiezen of dat is hoe je wilt reageren en hoe je je wilt voelen.

Dat vergt training en bewustwording. Ik ben daar al een aantal jaar iedere dag mee bezig. En wat ik merk is dat ik steeds sneller door krijg dat ik in een oordeel zit of in een negatieve gedachte over iets. En ook ik schiet er soms weer helemaal in. Als ik het door heb, dan lacht ik daarom en stop met die gedachten serieus te nemen. En ga weer door met genieten van het leven. Van wat ik doe, wat er om me heen is of van de mensen van wie ik houd.

Dit alleen doen is lastig, omdat niemand je bij de les kan houden en je kan teruggeven wat je doet en wat het effect van je handelen is. Daarmee kom ik op het tweede punt.

2. Doe het samen

Als je deelt wat voor oordelen en gedachten er in je ontstaan met anderen, zie je dat de ander ook gevangen zit in -waan- ideeën en oordelen. Dat is geruststellend. Je bent allemaal aan het leren om vrij te zijn van je oude patronen en negatieve gedachten. Als je iets negatiefs vindt van iemand of een situatie, check het dan bij de ander. Het heeft eerlijkheid, vertrouwen en durf nodig om dat te doen. Eerlijk te benoemen wat je gedachten er over zijn, hoe het op je overkomt en wat het bij jou teweeg brengt. Zodat de ander ook eerlijk kan zeggen hoe dat voor hem of haar is. Dan kom je er samen vaak achter dat je de situatie of het handelen van de ander verkeerd geïnterpreteerd hebt.

Vaak blijkt je gedachte of oordeel fout te zijn. Had je wel gelijk, dan heeft de ander een kans om zijn/ haar gedrag en de gedachten in hem/haar die dat gedrag veroorzaakte te onderzoeken. Misschien handelde de ander wel uit een oordeel of uit een oud negatief patroon.

Wij spreken elkaar aan als we merken dat iemand iets doet wat negatief uitpakt of minder liefdevol is. En we zijn inmiddels zo open dat dit vaak in een gesprek van een paar minuten helder wordt wat er aan de hand is, zodat diegene zelf kan besluiten om uit dat negatieve stuk of oordeel te stappen. Om te kiezen hoe hij of zij wel wil handelen, vrij van de -vaak oude en aangeleerde- negatieve gedachten of patronen. Dat houdt de samenwerking, de relaties schoon. Zodat iedereen vanuit vrije wil samen kan werken, wonen en leven. Ieder moment opnieuw.

3. Steun elkaar positief

We ondersteunen het proces door te focussen op wat wel kan en er wel is. Door positief naar elkaar te zijn, nemen oordelen en negatieve gedachten ook af. Kijken naar wat wel goed gaat, dingen die fout gaan niet zwaarwegend maken maar kijken hoe het de volgende keer anders kan. Elkaar complimenten en waardering geven. Niet alleen om wat iemand doet, maar juist ook om wie iemand is. Elkaar helpen om uit het negatieve te blijven. Dat maakt dat de hele sfeer en interactie positiever wordt. Daar wordt het samen zijn; leven, wonen en werken een stuk aangenamer door.

In gezin en organisaties

Deze drie punten helpt in je gezin of vriendenkring om de relaties te verdiepen. Ook organisaties, afdelingen en (project) teams hebben er baat bij als dat de nieuwe gewoonte wordt en in de cultuur wordt opgenomen. Die openheid en eerlijkheid verbindt, maakt samenwerken gemakkelijker (en stukken leuker) en zorgt voor betere resultaten.

Ik zou zeggen: probeer het eens een tijdje.

Ik ben benieuwd naar je ervaringen. Laat je iets weten?

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…