Waar wacht jij nog op?

Sep 18, 2021 -- Posted by : marc

Eigenlijk wil ik ..., maar eerst moet ...  gebeuren, of durf ik niet zonder dat ... (Her)ken je die redenering in jezelf? Dat is één van de grote dooddoeners. Daarmee geef je jouw eigenheid, kracht en vrije wil weg. Zodat je apathisch en verlamd wordt. Je droombaan of droomleven lijkt dan verder weg dan ooit. Het leven is te kort om te wachten totdat 'het juiste moment' er is, de 'tekenen gunstig zijn', je de 'juiste mensen' tegen komt of je baas opstapt.

Dus, blijf je liever in de wachtkamer zitten verwelken of overwin je jouw angsten en neem je de stap die voor je ligt? Een stap op weg naar een gelukkiger leven.

Maar hoe weet ik dan wat ik wil?

Soms kom je iemand tegen die al jong een heldere visie heeft op wat hij of zij wil worden en dat ook met veel plezier gaat doen. Maar de meesten volgen het gebaande pad, gestuurd door opvoeding, verwachtingen en (onbewuste) beïnvloeding van familie, vrienden en partners. Op zich niets mis mee. Alleen vroeg of laat gaat het knagen en komt de vraag op: "Is dit het nu"? En met die vraag komen meer vragen naar "wat dan wel"? Het antwoord vind je niet buiten jezelf, maar zit verstopt in je diepere weten. Dat vergt zelfonderzoek.

Voor wie doe je het eigenlijk?

Zelfonderzoek kan lastig zijn omdat je waarschijnlijk niet geleerd hebt om zo naar jezelf en de wereld om je heen te kijken. Het is niet bedoeld om een beter verhaal te hebben voor je partner, ouders of omgeving, want dan doe je meer van hetzelfde: aan verwachtingen van anderen voldoen of je beter/ anders voordoen dan je bent. Het gaat er om te vinden wat jij wilt en verlangt.

Een recept naar dieper weten

Wat voor de mensen die ik begeleid vaak werkt is de volgende manier:

  1. Waar krijg je energie van? Schrijf minstens 10 dingen op, zowel in werk als privé. Denk aan momenten waarop jij je gelukkig voelde, een succes of overwinning behaalde. Activiteiten die je doet waarvan je energieker wordt dan ervoor.
  2. Wat vreet energie? Denk aan situaties, mensen of activiteiten waarbij je je leeggezogen voelt.
  3. Wat zijn je talenten en kwaliteiten? Noteer er minstens 15. Talenten en kwaliteiten zijn voor jezelf misschien zo vanzelfsprekend dat je ze niet als zodanig herkent. Waar roemen anderen je om? Wat vragen je collega’s en vrienden juist aan jou om te doen?
  4. 'What makes you tick' oftewel, waar mogen mensen je 's nachts wakker voor maken? Denk na over vragen als: Waar doe je het voor? Waaraan (of aan wat voor verandering) wil je bijdragen? Bijvoorbeeld een maatschappelijke doelstelling, dingen beter, mooier, gemakkelijker, helder maken of mensen helpen.
  5. In wat voor omgeving werk je het liefst? Beschrijf of het een kantoor, buiten of ergens anders is. Wat voor mensen zijn er om je heen? Wat voor soort dingen doe je? Werk je alleen of juist samen? Is het een grote of kleine organisatie? Ben je daar in dienst of ingehuurd? Ben je zelf ondernemer, ZZP'er?

Dit zijn geen zaken die je in een uurtje invult. Denk er over na, praat erover met vrienden en collega’s en vul het regelmatig aan.

En dan? De tips

  • Allereerst, schakel de energievreters uit. Zeg: "Dit doe ik niet meer, want daar word ik niet gelukkig van. Laten we een oplossing zoeken wie dit gaat doen of hoe het wel kan". Zo houd je meer tijd en energie over voor de dingen die je wel wilt.
  • Probeer rode draden te vinden: combinaties tussen energiegevers, talenten en het grotere doel waar je het voor doet. Wat voor soort activiteiten of werk hoort daar bij?
  • Als je dat weet ga dan op zoek of dat kan waar je nu werkt of naar jouw favoriete werkomgeving.

 

Wil je ook je missie ontdekken zodat je leven meer richting krijgt en je gelukkiger kan leven? Kijk op mijn aanbod-pagina.

Heb je vragen naar aanleiding van dit blog? Voel je dan vrij om contact op te nemen.

Mijn blog is eerder op Septemberloopbaan.nl gepubliceerd.

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…