Waarom zou je een droombaan willen?

Feb 24, 2021 -- Posted by : marc

"Waarom zou je een droombaan najagen? Want ik wil naast mijn werk vooral leven." Hoorde ik laatst iemand zeggen. Dat verraste me. Ik zou dan helemaal niet gaan werken en juist gaan leven.

Want, waarom zou je tot je pensioen genoegen nemen met iedere week 36 of 40 uur iets doen wat je niet wilt of waar je geen lol aan beleeft. Of erger nog, stress van krijgt en uitgeput raakt. Alleen zodat je geld hebt om te leven? Dan ben je waarschijnlijk te moe om te leven en eindig je uitgeblust op de bank.

Live free now or die

Het klinkt goed, helemaal doen waar je zin in hebt en gelukkig worden. Vrij zijn. Leven als het ideaal. En dan komen de beren op de weg. "zo hoort dat niet". "je moet toch geld verdienen". "maar ik wil ook een mooi huis en leuke dingen kunnen doen". En, pats-boem, daar zet je jezelf gevangen. Er zit ook een grond van waarheid in, je maakt nu eenmaal deel uit van een maatschappij en cultuur waarin bijna alles geld kost.
Omdat niet-werken voor velen van ons geen optie is, zou ik zeker uitzoeken wat voor werk bijdraagt aan je 'levensvreugde' of geluksgevoel. Juist, zodat je niet alles uit die paar vrije uurtjes hoeft te halen.

Geluk of gelijk?

Je bent maar één persoon. Je neemt jezelf altijd mee, wat je ook doet of waar je ook bent. Je kunt jezelf niet in tweeën delen, in een werkend en een vrij persoon. Dat gaat vroeg of laat wringen. Want ook na je werk gaat het gewoon door met dingen die moeten: boodschappen doen, koken, schoonmaken, enzovoorts, enzovoorts. En als je dan eindelijk die film kunt kijken of uit kunt gaan, dan zijn de verwachtingen hoog gespannen en valt het -achteraf gezien- vaak ook nog tegen.
Beter is het, om bij alles wat je doet vreugde te ervaren. Dus ook, of juist, in je werk. Iets doen wat bij je past en wat bijdraagt aan een groter doel dan alleen meer geld of dikkere auto of luxere vakanties. Dat heeft voldoening.

Je bent wat je denkt

En, als je in en buiten je werk dingen tegenkomt die gedaan 'moeten' worden, dat met eenzelfde flow doen. Zonder negatieve gedachten er over, of het moeilijk of lastig te maken. Want je gedachten bepalen hoe je je voelt. Je lol halen uit de totale bijdrage die het levert. Of beter nog, de lol uit jezelf halen. Ongeacht wat je doet.

Dat lijkt in tegenspraak met wat ik hiervoor beweerde. Dat is het niet. Iedereen zoekt naar zingeving. Werk kan daar zeker bij helpen. Dus, zolang je nog niet verlicht bent is een droombaan vinden een goed alternatief.

 

Wil je meer weten over wat ik voor je kan doen om je droombaan te vinden? neem dan contact op.

Ik wens je veel dagelijkse levensvreugde.

Share:

Terug naar BLOG

Recente Artikelen

Wat te doen als je in je werk je eerste grote tegenslag hebt

Als je een paar jaar werkt of ondernemer bent, dan komt die grote…

Waarom je strategie voor verandering niet werkt, en hoe wél

Mensen willen veranderen maar dat lukt niet. Dat komt omdat ze…

Hoe moe ben jij eigenlijk?

Ben jij voortdurend vermoeid? Heb je te weinig of geen fut om dingen…

Wil je nog een tweede burn-out

Sommige mensen gaan na de eerste burn-out gewoon door met wat ze al…

Pas liever zelfreflectie toe dan te vingerwijzen

Doe jij dat ook wel eens? vingerwijzen in plaats van je eigen…

Dit is waarom ik zo graag met techneuten werk!

Een techneut die in zijn kracht staat is goud waard voor het bedrijf.…

Wat wil jij eigenlijk worden?

De vraag "Wat wil ik dan wel?" is niet de beste manier om dat uit te…

Goede voornemens

Het is weer zo laat, tijd voor goede voornemens! Is het ieder jaar…

Lekker fris in je hoofd door het schaatsen?

Heerlijk dat schaatsen. Mijn hoofd gaat er altijd van open. Helemaal…

Minder? Nee, juist meer!

Duurzaamheid lijkt synoniem voor minder. Minder vliegen, minder vlees,…